marless 1403

Pogledajte naš novi video pod produkcijskom kapom kreativnog tima iz Čempres obrta za umjetničko stvaralaštvo, koji prikazuje jedan dan u životu pojedinca i svakodnevne aktivnosti u kojima se svatko od nas može pronaći.

Video želi potaknuti na kritičko promišljanje proizvoda koje svakodnevno koristimo, a koji u konačnici ipak završavaju u okolišu, te na individualnu odgovornost pri njihovu odabiru („It’s only one straw said 8 billion people“).

U morskom okolišu danas su prisutne zabrinjavajuće količine otpada. Morski otpad je složen globalni problem, a akumulacija istog isključivo rezultat ljudske aktivnosti. Za plastični otpad kao najzastupljeniji u morima, možemo reći da nikada ne nestaje. Jednom kad završi u oceanima, plastika se razgrađuje u sve sitnije čestice mikroplastike, koje ireverzibilno postaju dio našeg hranidbenog lanca.

Uz slogan „Kreni u novi dan promjenom“, potiče se svijest o kolektivnoj odgovornosti i ulozi svakoga pojedinca koji svojim načinom života može pokušati smanjiti ugljični otisak i količinu otpada na ovoj planeti i tako biti primjer djeci i nadolazećim generacijama.

 

Autorski tim: Karla Crnčević, Mate Žaja, Duje Stojak, Nives Milješić

Model: Maja Vujnović

MARLESS je financiran kroz program INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020., a nositelj projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane. Za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 4,5 milijuna kuna, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija. Ukupna vrijednost projekta je 31.835,445,00 milijuna kuna, od kojih 85 % u iznosu od 27.060,128,00 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Predviđeno trajanje projekta je kraj prosinca 2022. godine. 

marless1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here