klimatske promjene

Europska komisija objavila je poziv regijama i lokalnim zajednicama za pridruživanje misiji Prilagodba klimatskim promjenama.

Jedan od ciljeva misije Prilagodba klimatskim promjenama je podržati 150 regija i lokalnih zajednica u ubrzanju njihove transformacije prema klimatskoj otpornosti pomažući im da razumiju, pripreme se i upravljaju rizicima uzrokovanim klimatskim promjenama.

U tu svrhu Europska komisija je pozvala regije i lokalne zajednice na sudjelovanje u istraživanju kojim želi postići bolje razumijevanje ključnih pitanja i izazova s kojima se susreću lokalne i regionalne vlasti u EU u prilagodbi na utjecaje klimatskih promjena te ispitati njihov interes za pridruživanje misiji Prilagodba klimatskim promjenama.

Istraživanje i iskaz interesa provode se putem ankete. Temeljem dostavljenih odgovora i dokaza Tajništvo misije će procijeniti predanost regija i lokalnih zajednica te odlučiti koje od njih će biti pozvane na potpisivanje Povelje misije.

Potpisivanjem Povelje i načela Misije, regije i lokalne zajednice postat će dio zajednice praksi prilagodbe klimatskim promjenama, te će imati priliku umrežavanja i dijeljenja iskustava s drugim regijama i lokalnim zajednicama u Europi.

Potpisnici će također imati pristup uslugama Platforme za provedbu misije, koja će biti operativna početkom 2023. godine. Usluge koje će nuditi Platforma uključivat će:

– pomoć u pristupu znanju i metodama o procjenama klimatskih rizika;
– pristup primjerima najbolje prakse iz drugih regija i informacijama o najnovijim rezultatima istraživanja;
– podršku povezivanju primjera i rezultata istraživanja s lokalnim planovima prilagodbe;
– pristup alatima, primjerima i najboljim praksama za interakciju s građanima;
– savjete o mogućim javnim i privatnim izvorima financiranja za prilagodbu.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Europske komisije.

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta ‘Znanjem do EU fondova’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here