eko certifikacija

U sklopu projekta TAKE IT SLOW, inženjerka agronomije Ana Marušić Lisac je, 10. svibnja u Luži na Suđurđu na otoku Šipanu, održala radionicu na temu Eko certificiranje – značaj na tržištu.

Radionicu je organizirala Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA a predavanju je prisustvovalo 9 poduzetnika, mahom proizvođača maslinova ulja, povrća te rogača. Zanimimljivo je da je otok Šipan uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda zbog omjera broja stabala maslina i stanovnika s obzirom na njegovu ukupnu površinu. Naime, Šipan ima 170 000 stabala maslina koje su se nekad obrađivale te 72 mlinice.

Marušić Lisac, koja se već 25 godina bavi pružanjem podrške u poslovanju malim i srednjim poduzetnicima u prehrambenom sektoru i poljoprivredi, pojasnila je što su ekološka poljoprivreda i proizvodnja, koji su tehnički i tržišni aspekti takve proizvodnje, koja je uloga ekoloških oznaka te koji su koraci do eko markice, zavisno o proizvodu koji se želi certificirati. Sudionici su bili posebno zainteresirani čuti o novoj regulativi o eko poljoprivredi i proizvodnji koja je stupila na snagu u siječnju 2022. Marušić Lisac je istaknula da, prema novoj strategiji Europske unije, 25 posto poljoprivrednog zemljišta treba postati ekološko te će i buduće mjere i poticaji ići u tom smjeru.

Radionica je najavljena također i za otok Korčulu 18. svibnja.

TAKE IT SLOW je strateški bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne i održive destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju. Vrijedan je više od 28 milijuna kuna od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna. Projekt provodi Dubrovačko-neretvanska županija uz tehničku podršku Regionalne agencije DUNEA. Više informacija o projektu može se pronaći na službenoj stranici Regionalne agencije DUNEA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here