vodik 1803

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacrt prijedloga hrvatske strategije za vodik do 2050. godine.

Hrvatska strategija za vodik do 2050. godine naglašava prednosti razvijanja potencijala vezanog za vodikovu ekonomiju te je usklađena s ciljevima Europske strategije za vodik, kao i s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030.

Ona obuhvaća mogućnosti proizvodnje vodika, pohrane (skladištenja) i transporta vodika, korištenja, kao i potencijale u istraživanju, razvoju i inovacijama na području svih dijelova gospodarstva zasnovanog na vodiku.
U Strategiji se razmatra potencijal vodika u dekarbonizaciji gospodarstva te način njegova iskorištenja. Također, opisuju se područja intervencija, utvrđuju strateški ciljevi, pokazatelji učinka strateških ciljeva i ciljane vrijednosti pokazatelja, te okvir za praćenje i vrednovanje Strategije.

Četiri su strateška cilja i to: povećanje proizvodnje obnovljivog vodika, povećanje iskorištavanja potencijala OIE za proizvodnju obnovljivog vodika, povećanje korištenja vodika, te poticanje razvoja znanosti, istraživanja i razvoja vodikovih tehnologija.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta ‘Znanjem do EU fondova’ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here