seaclear marless

Posidonia oceanica, morska cvjetnica kod nas poznata pod nazivom voga, endemska je vrsta Sredozemnog mora čije livade čine jedno od najvažnijih staništa na svijetu. Ova područja pružaju mrjestilište, hranilište i sklonište za mnoge morske organizme, što ih čini pravom riznicom bioraznolikosti. Važnost livada posidonije prepoznata je na međunarodnoj razini, a Europska unija ih štiti i kroz ekološku mrežu Natura 2000.

Voga je sporo rastuća vrsta, tako u 10 godina naraste tek 10 centimetara. Nestanak i oštećenja livada posidonije predstavljaju velike gubitke na ekonomskoj, biološkoj i ekološkoj skali obalnih ekosustava. U lipnju 2021. pokrenuta je kampanja ”Postani čuvar posidonije” kojoj je cilj osvijestiti javnost o važnosti zaštite i očuvanja morskih cvjetnica, dok je 01. ožujka proglašen je Svjetskim danom morskih cvjetnica.

Regionalna agencija DUNEA, zajedno sa stručnjacima Sveučilišta u Dubrovniku, u provedbi ima dva projekta, MARLESS i SeaClear, koja se direktno dotiču pitanja zaštite morskog okoliša, samim time i livada morskih cvjetnica. Pitanja očuvanja morske bioraznolikosti obrađuju se kroz inovativna rješenja za problem otpada u moru. Tako je kroz projekt SeaClear u tijeku razvoj prvog sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca. Projekt MARLESS koncentrira se na problem otpada u Jadranskom moru, a uključuje praćenje plutajućeg otpada i mikroplastike, kao i razvoj automatskog sustava za čišćenje otpada s površine mora.

Kroz navedene projekte radi se na podizanju svijesti građana o sveprisutnom problemu otpada u moru te potiče na korištenje održivih opcija u svakodnevnom životu i izbjegavanju jednokratnih proizvoda, posebno plastike, s ciljem smanjenja količine otpada koje u konačnici završava u našem okolišu.

Ukupna vrijednost projekta MARLESS je oko 32 milijuna kuna, od kojih 85 % sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Zahvaljujući ovom projektu, za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 4,5 milijuna kuna, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija.

SeaClear proračun iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od 6 milijuna kuna.

marless1 SeaClear logo 2logo horizon2020 600

OZNAKE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here