Prirodna bastina zavrsna konferencija

Završna konferencija projekta “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve” održana je u ponedjeljak, 28. lipnja, u studentskom domu u Dubrovniku.

Projekt je to vrijedan 14,3 milijuna kuna u čijem je fokusu održivo korištenje prirodne baštine, stvaranje novih sadržaja i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, dok su partneri Regionalna agencija DUNEA, Grad Metković, Grad Ploče i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. 

S obzirom da je jedan od ključnih ciljeva Projekta valorizacija prirodne baštine doline Neretve kroz turističku ponudu i održivi turizam u svrhu povećanja atraktivnosti doline Neretve kao turističke destinacije, za suradnike su uključene sljedeće institucije: Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica Grada Ploče, Turistička zajednica Grada Metkovića, Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

Projekt je predstavio Miho Baće, pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove, objasnivši da je projekt obuhvatio devet  infrastrukturnih zahvata, izradu akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, te su definirane mjere za praćenje posjetitelja što uključuje i postavljene brojače posjetitelja, a između ostaloga kreirana je i provedena 21 nova edukativna radionica.

brdo Trovro

Ravntaljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić osvrnula se na sam značaj projekta. 

‘Ovaj projekt svakako predstavlja jedno od značajnijih ulaganja u revitaliziranje ponude u sferi održivog turizma te stvaranje kritične mase zaokruženih ekoturističkih kompleksa i objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti. Kroz Projekt smo, uz slogan U RITMU PRIRODE, uspjeli razviti nove oblike turističke ponude i edukativne sadržaje koji su dugoročno održivi, koji čuvaju prirodne resurse s ciljem jačanja konkurentnost donjoneratvanskog turizma općenito te, nadamo se, stvaraju prepoznatljiv turistički sadržaj i destinaciju na međunarodnom tržištu’, poručila je Milić dodavši da ovaj projekt također doprinosi viziji turističkog klastera Neretva definiranog Planom razvoja turizma klastera Neretva 2015. – 2025. 

O aktivnosima koje je  u projektu imala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije govorila je Marijana Miljas Đuračić, a nazočili su i zamjenik župana Joško Cebalo, savjetnica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, predstavnik Grada Ploča i drugi uzvanici. 

muzej

Okupljenima se za kraj obratio i župan Nikola Dobroslavić još jednom naglasivši da je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija u korištenju EU fondova u Hrvatskoj.

‘Kad se govori o fondovima, obično mislimo na ono što je u fokusu javnosti. To su Pelješki most, studentski dom, Zračna luka Dubrovnik, dnevna bolnica… Ali se ispušta iz vida i da radimo ovakve projekte. Neretva je bogatstvo prirodne baštine i ovaj projekt promovira tu baštinu, doprinosi zaštiti i približava je sugrađanima i turistima’, naglasio je Dobroslavić. 

zupan Dobroslavić

Zahvaljujući projektu uspostavljen je suvremeni posjetiteljski centar VRATA NERETVE uz ključne atrakcije s informativno-edukacijskim funkcijama na području stare škole u Baćini, unaprijeđen je i multimedijalno nadograđen izložbeni prostor u stalnom postavu Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću,  i to dio koji se odnosi na geologiju (litologiju), speleologiju i biospeleologiju doline Neretve, na brdu Trovro postavljanje su prve kamene vjetro-orgulje na svijetu te je uređena staza i plato na samom vrhu brda, izgrađena je i edukativno uređena pomatračnica za bioraznolikost na području Baćinskih jezera, postavljene su interpretativne i orijentacijske ploče uz već postojeće staze i putove uz Baćinska jezera, uspostavljen je i kompleks tematskih rekreativnih staza na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica. Pri osnovnoj školi fra Ante Gnječa u mjestu Staševica uređen je dječji edukativni ekološki vrt, za uzgoj autohtonih vrsta kao i za razvoj staništa za autohtone vrste ptica, kukaca i leptira, uređeno je i edukativno eko-igralište za djecu u Otrić Seocima. U sklopu projekta uspostavljen je i vrlo važan sustav protupožarne tehničke zaštite na dvije preporučene lokacije: brdo Babina Gomila iznad naselja Desne te u području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica. 

Ukupna vrijednost projekta je 14.048.072,02 kuna, od kojih 75 posto, odnosno 10.536.054,01 kuna, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

prirodnalogo

OZNAKE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here