Foto: edubrovnik.org

Otpad u moru trenutno je jedan od najvećih globalnih problema, jer osim rizika koji predstavlja za zdravlje ljudi, ima i ekološki negativne utjecaje s ogromnim ekonomskim posljedicama. Danas se u oceanima cijelog svijeta nalazi više od šezdeset milijuna tona otpada, a od toga otprilike više od devedeset posto nalazi se na morskom dnu.

Europski projekti rade na očuvanju oceana, a među njima je i SeaClear u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kojeg provode Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku, kao jedini hrvatski partneri projekta. Sustav je jedinstven u svijetu,  pojasnio je profesor Bart De Schutter iz Centra za sustave i kontrolu Tehničkog Sveučilišta u Delftu koje je ujedno i nositelj projekta. 

„Imamo površinsko plovilo i dva podvodna robota. Nešto manji robot je robot za promatranje. Kamerom i sonarom skenira morsko dno. Ovaj robot mapira gdje se otpad nalazi i o kakvom se otpadu radi. Robot također može razlikovati frakcije otpada od živih bića, poput riba i morskih algi. U svrhu točnog razlikovanja živog i neživog svijeta, koriste se napredni algoritmi. Nakon što promatrački robot prepozna otpad, šalje te podatke drugom podvodnom robotu koji je opremljen hvataljkom. Ovaj robot odlazi do identificirane frakcije otpada, podiže je hvataljkom i odlaže u veliku košaru. Hvataljka je dizajnirana s posebnom sigurnosnom strukturom, tako da riba može lako pobjeći ako je slučajno pokupi. Hvataljka je bila najteža hardverska komponenta za razvoj, ali i to je sada spremno. Istraživači Tehničkog sveučilišta u Münchenu su konstruirali prototip, tako da sada zaista možemo početi testirati cijeli sustav” , pojašnjava De Schutter.

Navedene će se značajke prikazati na tri pilot područja gdje će biti postavljen autonomni sustav robota: jedan sustav sa svrhom čišćenju luka na području luke Hamburg s krajnjim korisnikom Lučke uprave Hamburg (Njemačka), druga u turističkom području Dubrovnika, pokraj otoka Lokrum i treća na području Malostonskog zaljeva koji predstavlja područje iz sektora marikulture. Za rujan su planirana prva ispitivanja na pilot područjima Dubrovačko-neretvanske županije, a testirat će se različite komponente sustava u stvarnim uvjetima.

„Očito bismo u budućnosti željeli značajno proširiti SeaClear. Želimo krenuti prema sustavu s nekoliko podvodnih robota koji se mogu koristiti bilo gdje. To bi nam omogućilo skeniranje ogromnog područja i stvarno čišćenje oceana” , zaključio je De Schutter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here