Dubrovačke knjižnice u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom organiziraju predavanje Dore Kermek “Biospeleologija: tajni život dubrovačkog podzemlja” koje će se održati u petak, 13. siječnja u 18 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.  Što je biospeleologija? Koja bića pronalazimo u podzemlju? Kakvih su boja životinje u mraku?
 
Osim odgovora na ova i mnoga druga pitanja, na predavanju ćet se čuti nešto više o prilagodbama životinja na ekstreman špiljski okoliš, speleologiji i ugrozama s kojima se suočavaju podzemna staništa. Bit će to prilika za proučiti kako izgleda špiljski svijet pod povećalom i koje sve tajne kriju maleni organizmi iz podzemlja. Predavanje se održava u sklopu projekta “Podzemno ogledalo – podzemne vode turističkog bisera Jadrana” čiji je cilj dobiti uvid u stanje i sastav živog svijeta u podzemnim vodama Dubrovnika.
 
Predavačica Dora Kermek studentica je na zagrebačkom PMF-u i suvoditeljica projekta koja je tijekom fakultetskih dana otkrila ljubav prema speleologiji i biospeleologiji. Otada aktivno sudjeluje u terenskim istraživanjima i rado održava popularna predavanja kojima svoju zadivljenost podzemnim svijetom želi prenijeti drugima. Hrvatsko biospeleološko društvo je znanstveno-stručna udruga koja okuplja biologe, stručnjake različitih znanstvenih disciplina i speleologe zainteresirane za biospeleološka istraživanja. Osim terenskih istraživanja, društvo organizira popularno-znanstvena predavanja, baš poput navedenog, kako bi široj javnosti približila tajni život podzemlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here