Uz Festu svetog Vlaha tradicionalno je predstavljen i pretprogram Dubrovačkih ljetnih igara. Jedan od najstarijih europskih festivala, održat će se ove godine 73. put te će predstaviti pomno odabrani program koji objedinjuje najkvalitetnije hrvatske i inozemne umjetnike, vlastitu produkciju te vrhunska gostovanja.

I ove godine okosnicu dramskog programa činit će vlastite dramske produkcije, od čega dva premijerna naslova i tri reprizne uspješnice. Prva festivalska premijerna dramska produkcija su Ljubovnici, jedna od najpoznatijih dubrovačkih smješnica iz 17. stoljeća. Ova sočna komedija  svoju je najpoznatiju interpretaciju doživjela u režiji Joška Juvančića krajem 60-tih godina. Dramski ansambl sastoji se od ponajboljih glumaca mlađe generacije, a predvodi ih glumica i pjevačica Maja Posavec, dok je režija povjerena jednom od trenutačno najperspektivnijih redatelja nove generacije u Hrvatskoj, Aleksandru Švabiću. Drugi premijerni naslov će biti uprizorenje kultne drame Krvava svadba F. G. Lorce iz 1933. godine, i to prvi put na igrama. Radnja tragedije vezana je uz ruralnu sredinu prve polovice dvadesetog stoljeća, ali po univerzalnosti priče na kojoj se temelji, ona izbjegava doslovnu ili konkretnu vremensku odrednicu. Režiju potpisuje istaknuta redateljica Franka Perković Gamulin, dubrovačkoj publici poznata po inscenaciji Spašenih Tomislava Zajeca iz 2010., dok impresivni festivalski dramski ansambl predvode Ksenija Marinković, Jadranka Đokić i Nikša Butijer.

Reprizni dramski program uključuje nagrađivanog Magellijevog Hamleta na Lovrjencu s Franom Maškovićem u naslovnoj ulozi, zatim dobitnicu nagrade Orlando za predstavu u cjelini, Glavu lava Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić, te neizostavne miljenice publike, kundurice Maru i Katu na Kazermi, autorski projekt Saše Božića u suradnji sa glumicama Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljicom.

Nastavlja se i suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba koje će u parku Gradac gostovati s predstavom Genijalna prijateljica, adaptacijom romana Elene Ferrante koja predstavlja raskošnu fresku talijanskog društva tijekom više desetljeća. Ovo iznimno prozno djelo na scenu je postavila Marina Pejnović, koja je uz pomoć velikog glumačkog ansambla na pozornicu prenijela uzbudljive i duboko emocionalne prizore jednog od najboljih svjetskih suvremenih romana. Zagrebački HNK na istoj će pozornici predstaviti vrhunsko baletno djelo nastalo prema literarnom predlošku, kultnome klasiku Jane Austen Ponos i predrasude, čiju koreografiju i režiju potpisuje ugledni baletni autor suvremenog stila Leo Mujić koji se dubrovačkoj publici predstavio 2014. godine baletom Opasne veze.

Neizostavan dio plesnog programa bit će i Folklorni ansambl Linđo koji će svojim tradicionalnim nastupima predstaviti bogatu hrvatsku folklornu, plesnu i glazbenu baštinu. U sklopu glazbenog programa nastupit će pijanisti Vadym Kholodenko, laureat Van Cliburn natjecanja i miljenik najprestižnijih svjetskih pozornica, te Lovro Pogorelić, glazbenik unutarnje energije koji će predstaviti rijetku integralnu izvedbu Lisztovih Transcedentalnih etida. Nastup će zabilježiti i ruska violinistica Alena Baeva o čijoj karijeri govore instrumenti na kojima svira: nekoć Stradivari samog Wieniawskog, a danas Guarneri del Gesu iz 1738. godine. Vraća se i Roman Simović, sa sonatama Eugèna Ysaÿa, u napetoj atmosferi koju donosi konstelacija – jedan čovjek, njegova violina i publika. Bit će tu i proslavljeni ruski čelist Boris Andrijanov, solist i promotor mladih glazbenika ispred institucije Marijinskog teatra, hrvatskoj publici poznat i kao pobjednik Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro. Treću godinu za redom na festivalu će se predstaviti i laureati Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, a to su ovog puta tenor Filip Filipović i flautistica Lucija Stilinović. Pratnju će im pružiti Dubrovački simfonijski orkestar koji će zabilježiti dva nastupa i to pod vodstvom različitih dirigenata; jedan pod ravnanjem maestra Ivana Huta te drugi pod ravnanjem mladog karizmatičnog šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, Dawida Runtza. U Dvoru će nastupiti i jedan od vrhunskih gitarista, blockbustera Decce i Deutsche Grammophona, Miloša Karadaglića. Komornu glazbu pod svoje okrilje će uzeti Zagrebački kvartet s gostima, a publiku očekuje i novo izdanje koncertnog programa Dubrovnik na glazbenoj hridi sa sjajnim dubrovačkim glazbenicima i Dubravkom Šeparović Mušović. Barokni sjaj Grada opjevat će veličanstvene Vespro della beata Vergine iz 1610. godine Claudija Monteverdija u izvedbi vokalnog ansambla Antiphonus, a vokalni program zatvorit će španjolska sopranistica Nuria Rial.

Dubrovačke ljetne igre ovog ljeta premijerno donose produkciju glazbeno-scenskog djela Čudesna šuma, adaptaciju istoimenog romana književnice Sunčane Škrinjarić. Sam predložak raslojava ekološka pitanja, tematizirajući zajedništvo kao osnovnu postavku društva. Dramaturginja je Nikolina Rafaj, režiju potpisuje Lea Anastazija Fleger, a skladatelj glazbe je Frano Đurović.

Zatvaranje Igara, 25. kolovoza tradicionalno će pripasti Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivan Repušić, uz nastup američke sopranistice Nadine Sierre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here