foto: ministarstvo branitelja

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan kojega obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana Grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice. 

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991.. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, koji su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili, a katoličku crkvu do temelja srušili. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

U Vukovaru na obilježavanju Dana sjećanja pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta”, sudjeluje cijeli državni vrh, predsjednici Sabora, Republike i Vlade. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove godine se prigodnim programima  obilježava u Vukovaru i Škabrnji te diljem Hrvatske. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2021. obilježava se pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here