Malostonska kamenica proslavila je poluotok Pelješac i uvrstila ga na gastronomsku kartu svijeta, a svjetski gurmani smatraju da je upravo ova školjka najukusnija i najsočnija na svijetu.

Dan malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u ožujku, a ovo razdoblje smatra se i mjesecom kamenice jer je ona tada najukusnija. Ova delicija priprema se na kreativne načine, međutim najukusnija je kad je svježe izvađena iz mora, sirova s nekoliko kapi limunovog soka. 

U subotu, 19. ožujka na rivi u Brijesti, Luci i Bistrini moći će se provesti vrijeme na brodovima i maunama lokalnih školjkara kušajući vrhunsko pelješko vino i tradicionalne lokalne proizvode poluotoka Pelješca. 

„Malostonska kamenica“ dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti 2020. godine i postala je 28. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla gdje potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here