foto TZ Orebić

Nedostatak Doma za starije u Orebiću je problem koji se već godinama razmatra, a starije osobe u potrebi i dalje završavaju daleko od svojih kuća i obitelji. Nova politička opcija Zaokret i njihov vijećnik Robert Barić ističu kako je Dom za starije sastavni dio poboljšanja života baš kao i dječji vrtići te su pokrenuli inicijativu za izgradnjom Doma za starije osobe u Orebiću.

„Naši stari završavaju domovima u Neumu, u susjednoj Bosni i Hercegovini te je Dom u svakom slučaju nužna potreba. Naša inicijativa vezana je za izmjenu prostornog plana. Nedavno je bilo javno izlaganje na izmjene i dopune Prostornog plana Općine Orebić i to nam je bila prilika da napravimo prvi korak koji doslovno ne košta Općinu ništa – rekao je općinski vijećnik Robert Barić.

„Naime, mi smo našli državnu zemlju nedaleko naselja Stankovići, na mirnoj lokaciji. Riječ je o površini od 3400 m2, gdje postoji i put koji bi trebalo samo asfaltirati. Naravno, potrebno je izraditi projekt što je najvažnije za infrastrukturne radove. Mogući su natječaji iz nacionalnih ili EU fondova, ali za projekt treba napravit prvi korak tj. osigurati zemljište, ističu iz Zaokreta koji predlaže da se upravo spomenuto zemljište uvrsti u građevinsku zonu.

Inače, zemljište je državno, dakle vlasnik je RH koja ima tendenciju svoje nekretnine davati jedinicama lokalne samouprave pa tu, naglašava Barić, ne bi trebalo biti problema.

Prije nekoliko dana razgovaralo se i s općinskim načelnikom koji je prema riječima općinskog vijećnika Barića, svjestan kako je inicijativa dobra. Međutim, u Orebiću postoji zgrada koja je u privatnom vlasništvu, a prije desetak godina služila je kao Dom za starije koji iz raznih razloga nije funkcionalan, ali čekat da se riješe problemi i da on proradi kao Dom je na štetu građana, ističe Barić.

Problemi o kojima je riječ odnose se na otkup postojeće zgrade, trebalo bi se udružiti nekoliko općina na Pelješcu i otkupiti zgradu, ali još uvijek je nepoznato o kojim je konkretnim problemima riječ. Prenamjenom navedenog zemljišta ne bi se opcija otkupa anulirala, već bi ostala kao rezervni plan, a ako se u međuvremenu općine dogovore, zemlja namijenjena za građevinsko zemljište bi se prenamijenila za neki drugi projekt – kažu u Zaokretu.

U zadnje vrijeme EU podržava vaninstitucionalno zbrinjavanje starijih osoba no domovi se grade pa i ministar Aladrović je najavio gradnju domova po Hrvatskoj. Velika je potreba za domovima za starije osobe i to ne samo u općini Orebić, poručuju iz Zaokreta, a ako bi se otvorio ovaj dom i druga bi mjesta u široj okolici imala gdje smjestiti svoje stare, dodaju.

Je li bilo sluha od strane Općine, hoće li se zemlja uvrstiti u građevinsko zemljište i je li inicijativa pala na plodno tlo, znat će se kad se dovrši izmjena i dopuna Prostornog plana. Bitno je izmjene i dopune Prostornog plana staviti pred Općinsko vijeće na glasanje, a za sada se još uvijek ne zna kad će se to dogoditi – poručuju iz Zaokreta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here