Foto: screenshot

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti udruga Sigurnost u prometu uz potporu grada Dubrovnika, organizira javnu tribinu pod nazivom „IZABERI ŽIVOT NE DROGU“. Održat će se sutra u 18.30 sati u kinu Jadran.

Na navedenoj tribini će uz organizatore izlagati i primarijus i redoviti profesor psihijatrije Slavko Sakoman, koji je najveći hrvatski autoritet na području liječenja ovisnosti. Ujedno je i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na Sveučilištu u Zagrebu.

Uz navedene goste svoju priču o ovisnosti o teškim drogama podijelit će i bivša ovisnica.

U Republici Hrvatskoj, kao i u Dubrovniku je uočen ozbiljan porast broja ovisnika o svim vrstama opijata. Od 2011. do 2019. godine, u zemlji je u porastu broj pušača, osoba koje piju alkoholna pića, konzumiraju drogu, ali i sredstva za smirenje. 

Rezultati istraživanja zlouporabe sredstava ovisnosti u 2019. godini stavljaju sredstva ovisnosti kao najbitniji javnozdravstveni prioritet u Republici Hrvatskoj. To ukazuje na potrebu planiranja adekvatne politike te donošenja strateškog okvira za djelovanje u cilju pronalaska učinkovitih i sveobuhvatnih preventivnih mjera i intervencija kako bi se smanjila zlouporaba sredstava ovisnosti u Republici Hrvatskoj.

Između 2011. i 2019. godine među odraslima (u dobi između 15 i 64 godine), ali i među mladima (od 15 do 34 godine), utvrđen je uzlazni trend pušenja, konzumacije alkohola, uporabe sedativa i trankvilizatora, uporabe bilo koje ilegalne droge, kao i kanabisa, ecstasyja, amfetamina i kokaina. Međutim, najgora situacija je s korištenjem droga. Udvostručio se broj odraslih koji su konzumirali neku ilegalnu drogu između 2011. i 2019. godine, a najčešće korištena ilegalna droga bio je kanabis, čija je uporaba 2019. godine bila dvostruko veća i među odraslima i među mlađim odraslima u odnosu na 2011. godinu.

Relativno najveći porast uporabe između 2011. i 2019. godine utvrđen je za uporabu kokaina, za oko četiri puta u 2019. godini u odnosu na 2011. godinu. Primjerice, kokain je u 2011. godini uzimala oko jedna od 100 osoba u dobi od 15 do 34 godine, a u 2019.  godine je to radila oko jedna od 25 osoba te dobi.

Navedena negativna istraživanja ukazuju na potrebu za hitnim intervencijama u ovom području, prije svega donošenjem nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe sredstava ovisnosti, kao i oblikovanje učinkovitih preventivnih strategija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here