“Kino Magistralaobuhvaća kina duž Jadranske magistrale – Kino Mediteran, Art-kino Croatia u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjeni su u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

Kino Magistrala”  održavat će se do kraja ljeta, a započinje projekcijom apsolutnog pobjednika Sundance Film Festivala – filmskog hita Košnicau riječkom Art-kinu Croatia 4.3., dubrovačkom kinu Sloboda 6.3. i splitskim Zlatnim vratima 7.3. Na projekcijama će gostovati redateljica Blerta Basholli i glavna protagonistica Fahrije Hoti. Snimljena prema istinitom događaju, Košnicadonosi toplu i snažnu priču o upornosti žene koja unatoč velikom pritisku okoline uspijeva izgraditi bolji život za sebe i sumještane. Njen muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu, čime je nestao i glavni izvor prihoda obitelji pa Fahrije počinje raditi ono što najbolje zna – ajvar. Pokreće mali poljoprivredni obrt s još nekoliko žena iz sela s ciljem da postanu neovisne.

Gostovanjima filmaša želja je publici pružiti dodatni sadržaj. To je ujedno i model prema kojem će kina koja su na trasi Kino Magistraledo kraja ljeta ugostiti desetak filmskih ekipa dajući gledateljima mogućnost da s njima uživo razgovaraju o poglednom filmu. Sljedeći u programu je canneski pobjednik francuski film Titaneredateljice Julie Ducournau, potom malteški Luzzuredatelja Alexa Camillerija.

Kino Magistralapokreće i putovanje kroz sjećanja gledatelja, iskustva i zapamćene trenutke odlazaka u kino. Pod nazivom #kinostalgija putem istoimene internetske stranice uskoro započinje prikupljanje svjedočanstava i uspomena vezanih uz filmove, kino dvorane i ljetna kina, a s namjerom oživljavanja priča koje će gledatelje inspirirati da se vrate u kino. Prikupljene snimke, fotografije i drugi materijali postat će dijelom putujuće izložbe i baze uspomena dostupne svim ljubiteljima kina.

Dio projekta Kino Magistralakreiranje je i zajedničkog školskog programa u svim kinima partnerima, a koji će se provoditi u suradnji s osnovnim i srednjim školama.  Više od 60 filmskih naslova postaje dijelom jedinstvenog kataloga za nastavnike, a jadranska regija bit će prva koja će već od ove jeseni implementirati originalni školski program medijske kulture i pismenosti.

Za možda najzahtjevniju publiku mladih od 18 do 24 godine organizirat će se filmske projekcije u ljetnim kinima, a sve detalje – od izbora filma, organizacije do promocije i realizacije, preuzet će mladi iz lokalnih sredina dok će im profesionalno osoblje biti samo podrška.

Kino Magistrala”  jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here