Jutros je s Lastova krenula prva brzobrodska linija Lastovo – Korčula – Lastovo. U grušku luku u Dubrovnik, katamaran je uplovio u 09:30, sa županom Nikolom Dobroslavićem te zamjenicima Joškom Cebalom i Žaklinom Marević te nekoliko putnika s Lastova. 

Jedan od putnika bio je i gospar Željko Kurta: “Iskoristio sam ovu prekrasnu priliku da malo dođem do Dubrovnika, da pozovem Dubrovčane da dođu na Lastovo, jer ovo je zbilja veliki dan. Vožnja je prošla savršeno, ne mogu vjerovat da sam za tri i nešto sati došao do Dubrovnika, što bi prije išli do Vele Luke, pa iz Vele Luke okolo i tako dalje. Malo ljudi zna koliko su bile jake povijesne veze Dubrovnika i Lastova, da je Lastovo bilo pet stoljeća dio Dubrovačke Republike, ali nažalost radi prometne izoliranosti nije se moglo ništa napraviti. Međutim, sad je prilika da revitaliziramo i povijesnu i kulturnu baštinu zahvaljujući katamaranu koji će nas povezivati svaki dan”. 

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima je stigao linijom s Lastova: “To je povijesni uspjeh, zato što po prvi put imamo povezan otok Lastovo sa županijskim središtem Dubrovnikom. To je veliki dobitak za Lastovo, za mještane, dobitak je također i za Korčulu, jer tamo također tiče ovaj katamaran – naravno i za Dubrovnik i cijelu našu županiju”, započeo je.

“Do sad je otok Lastovo bio povezan preko Vele Luke sa Splitom, kao i Dubrovnikom, ali je to bilo veoma nepovoljno za naše sugrađane. Danas imamo tri i pol sata vožnje. Dolaskom u Dubrovnik, mogu koristiti usluge bolnice, mogu ići u srednju školu, na fakultet vrlo jednostavno. Vjerujemo da ćemo time ostavljati ljude na Lastovu, da će se osjećati bliže svome otoku i nadam se, tamo i ostati. Zahvalni smo Vladi Republike Hrvatske koja je razumjela ovu našu inicijativu koja je trajala neko vrijeme, međutim ove godine je stavljena u Proračun potpora ovoj liniji od 12 milijuna kuna. Nakon provedenih natječaja, to nažalost uvijek traje, evo danas imamo prvi put brod i to će sad biti trajno” – dodao je župan Dobroslavić. 

Obnova lastovske rive zasigurno će utjecati na pristajanje katamarana. 

“Brodovi, kao što smo tvrdili, već sad mogu pristajati u Ublima, ali moraju se prilagođavati dolasci i odlasci. Međutim, s ovom investicijom koju tamo planiramo, naša Lučka uprava je u postupku pripreme dokumentacije za javnu nabavu za obnovu i proširenje rive, vrijednosti 60 milijuna kuna. Nakon što se to završi, onda će se moći prilagoditi i vremena plovidbe onako kako odgovara građanima Lastova” – zaključio je župan.

Ova linija prometovat će svakodnevno.

“Cijena karte izvan sezone je 75, u sezoni 95 kuna, a otočna cijena karte je 60 kuna. Linija će prometovati svakodnevno, duljina je 75 milja, brzina broda Anastazija kapaciteta 300 putnika, je oko 27 čvorova, dakle to varira ovisno je li bliže kopnu ili na otvorenom moru” – naglasila je ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet, Paula Vidović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here