U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, posljednje umjetničke radove u obliku minijatura, u ovoj godini izložit će međunarodni umjetnici, njih šezdeset, večeras u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati. Riječ je o džepnom likovnom izdanju crteža, slika i skulptura.

Likovna poslastica za božićne blagdane u Dubrovačke knjižnice stiže u minijaturnom izdanju.  Riječ minijatura govori o veličini, o maloj veličini, ali latinski predak te riječi nije se odnosio veličinu već boju (lat. minium) tj. crveni olovni pigment koji se koristio za naslove, velika početna slova i ukrasne crteže.

Likovni ukrasi u vidu minijature razvijali su se na skučenom, ograničenom prostoru stranice knjige uz pisani tekst. Nadilazili su ograničenja prostora i koristili malu veličinu kao intimno područje za izražavanje.

Većina umjetnika koja sudjeluje na izložbi, bila je zaintrigirana izazovom rada u maloj veličini. Mnogi su izašli iz svojih uvriježenih okvira i pokušali nešto novo. U raznolikosti tema, tehnika i stilova, izložena djela izazivaju svojim kreativnim intenzitetom, intimnošću, ljupkošću i ljepotom. Rezultat je koncentracija dobre, zanimljive umjetnosti u malom formatu.

Minijature oduzimaju vrijeme i stvaratelju i gledatelju, zahtijevaju podrobnije promišljanje, veću koncentraciju, minuciozan pristup oblikovanju i vjernost malim stvarima u kojima se susreće svijest o podudarnosti mikrokozmosa i makrokozmosa.

Izložba će biti otvorena do 14. siječnja 2022.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here