Od sutra na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, koje se najviše tiču okupljanja i javnih događanja. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako bi do jeseni moralo biti 70 posto cijepljenih barem prvom dozom, u protivnom možemo očekivati četvrti val s obzirom na postojeći delta soj. Bitno je i naglasiti da od sutrašnjeg datuma za događaje na kojima sudjeluju osobe koje posjeduju digitalne EU potvrde nema zabrane broja okupljenih.

Nove mjere odnose se većinom na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu te za njih nema ograničenja broja okupljenih, kao ni ograničenja trajanja okupljanja. Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde. Ipak, za ovakva događanja tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite. Božinović je naglasio da za ostale slučajeve, na kojima neće biti kontroliran covid-status osoba, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata.

“Glavne značajke su još veće otvaranje, tako da će osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testirane na COVID-19 moći sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera”, rekao je Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Mjere su na snazi do 15. srpnja, kada se očekuju nove. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here