Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj danas je održao raspravu na temu mladih i održivog turizma u Lazaretima. Uvodne govore održala je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Riječ je o nastavku procesa Konferencije o budućnosti Europe organiziranog u svibnju u suradnji Ureda i Hrvatskog sabora, tijekom kojeg su se rektori i studenti 10 sveučilišnih gradova, među ostalim i Dubrovnika, osvrnuli na čitav niz niz pitanja vezanih uz reformu europskih društava i gospodarstava. Raspravu na temu Mladih i održivog turizma otvorila je voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, a panelisti su: Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ, EPP), Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, dr.sc. Ana Portolan, Sveučilište u Dubrovniku, i Helena Obuljen, studentica Sveučilišta u Dubrovniku. 

Potpredsjednica Komisije u ovom procesu Dubravka Šuica, istaknula je kako je cilj Konferencije postići da građani osjete da imaju stvarni utjecaj na oblikovanje Europe. Podsjetila je da su ključni alati Konferencije višejezična digitalna platforma na kojoj svi mogu iznositi prijedloge oko tema koje ih zanimaju, građanski paneli, aktivnosti na nacionalnoj i europskoj razini, i plenarna skupština. Pozvala je javnost na što veći angažman u ovom procesu koji će potrajati do proljeća iduće godine.

Dubrovački gradonačelnik i član saborskog Odbora za turizam Mato Franković, govorio je o golemim posljedicama pandemije na Dubrovnik čije je gospodarstvo 80 % ovisno o turizmu. „Grad Dubrovnik je u 15 mjeseci pandemije izgubio 350 milijuna kuna što je jednako vrijednosti cijelog gradskog proračuna u 2015. godini“, rekao je Franković. Zaključio je da bez pomoći vlade i Europske unije koja je osigurala financijska sredstva, danas brojni mali obrti na dubrovačkom području više ne bi postojali.

Zastupnica Sunčana Glavak, koja uz Tonina Piculu u ime Europskog parlamenta sudjeluje u radu plenarne skupštine Konferencije, rekla je da je za uspjeh ovog procesa ključno da se građani javljaju sa svojim idejama oko tema koje su im važne te da je kasnije na politici i političarima da se pobrinu za provedbu tih ideja u praksi.

Profesorica Ana Portolan sa Sveučilišta u Dubrovniku govorila je o ključnim sastavnicama održivog turizma te naglasila da su održive destinacije one koje imaju ravnotežu između kvalitete života lokalnog stanovništva, gospodarstva, kulture, zadovoljstva posjetitelja, te zdravog okoliša, a studentica Helena Obuljen iznijela je rezultate nekoliko istraživanja o mogućim alatima koji mogu pomoći Dubrovniku da doista postane održiva destinacija.

Partneri Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u organizaciji panel rasprave su Sveučilište u Dubrovniku, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Europe Direct centar Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatska zajednica županija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here