U srijedu navečer postavljen je posljednji, 165. segment čelične konstrukcije jednog od najvećih mostova u Europi. Time je Hrvatska nakon 303 godine napokon teritorijalno povezana i cjelovita.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti su između ostalog i prisustvovali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

“Ovaj most će biti svima na zajedničko dobro u smislu arhitektonskog ostvarenja. Ovo je most koji povezuje. Ovo nije most koji dijeli. Trebamo ga zajednički osjećati Hrvatska i Bosna i Hercegovina – rekao je i dodao da je ovo važan trenutak u tehničkoj izradi mosta i fizičko spajanje Komarne i Brijeste. Realiziran je strateški interes Hrvatske. On daje ogroman impuls suradnje Hrvatske i BiH, važan je za tamošnje Hrvate, kreira neraskidivu vezu Hrvatske i Kine, a sve se ovo događa zahvaljujući našem članstvu u EU te prijateljima u Europi. Kada bude pravo, svečano otvaranje, pozvat ćemo ih svih. Važno je da to bilježimo dostojanstveno. Ovo je jedna vrlo bitna etapa za hrvatski narod u domovini i izvan nje. Želim zaista zahvaliti županu Nikoli Dobroslaviću, našim kolegama Branku Bačiću, Luki Bebiću, Dubravki Šuici, Franu Matušiću, Mato Frankoviću te brojnim akterima koji su sustavno zagovarali u svakom kontekstu da se sagradi Pelješki most. Oni su iz pozicije juga Hrvatske dobro znali što to znači. Spajamo dva Hrvatska kopna nakon 300 godina, rješavamo pitanje prelaska zauvijek, a sve u prijateljskim odnosima s BiH”,  rekao je Plenković. Tom prilikom dodao je kako je ovo projekt na kojem su radile mnoge hrvatske Vlade, a njegova se našla u najpovoljnijem trenutku da ga realizira.

Povijesnom spajanju hrvatskog sjevera i juga nazočio je  i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, te je komentirao važnost Ovog projekta. “On će za Dubrovčane značiti bržu i bolju komunikaciju u prometu, veću sigurnost, prestanak glavobolje zbog čekanja na granici ljeti i do dva sata. Taj način predstavlja kvalitetniji životni standard za građane krajnjeg juga. S Pelješkim mostom možemo biti autodestinacija, iako ćemo prioritetno uvijek biti avio. To smo vrlo često isticali kao prednost. Vjerujem da će nam dovesti jedan manji segment gostiju – iznio je Franković i dodao da je ovo nova mogućnost gospodarskog razvoja i da se iščekuje izgradnja autoceste do Dubrovnika te još važnije brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke”.

Nakon premijerovog govora, uslijedio je službeni vatromet, a potom i vatromet stanovnika Komarne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here