Policija i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ čiji je cilj održavanje povoljnog stanja sigurnosti i sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, a samim time i stradavanja osoba, naročito djece. Akcija je počela jučer i trajat će do 9. siječnja 2022. godine. Također, u navedenom razdoblju povećat će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranja adventskih okupljanja i manifestacija u sklopu zimskog festivala. Naglasak je na prevenciji svakog oblika narušavanja javnog reda i mira i počinjenja kaznenih djela.
Poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima  može izazvati teške posljedice i zato se upućuje apel građanima da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, a posebno da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade kako ne bi došlo do ozljeđivanja.
Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.
Za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Građane se upozorava na opasnost zlouporabe oružja, eksploziva, pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. Apelira se također i na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here