U utorak, 18. svibnja u 19 sati, u atriju palače Sponza otvara se izložba „Hvala“ akademske slikarice Lene Kramarić. Autorica će predstaviti dvadesetak djela gdje će odati određenu počast i zahvalnost običnim stvarima kojima je zahvalna u životu. Odrednica izložbe je priča o osobnom proživljavanju bitnih događaja u životu autorice poput izmjena vlastitog teritorija i stalnim nedostatkom fizičkog prostora. 

U popratnom tekstu izložbe kustosica Jelena Tamindžija Donnart navodi kako se „zbijenost vanjskog fizičkog prostora prenosi i u unutarnji umjetnički prostor gdje pretežito ženski likovi isprepliću svoje životne planove na kolodvoru osjećaja bez voznog reda i konduktera. U nagužvanom prostoru koji nosi određenu težinu i strku nepovezanih riječi i izgubljenih dijaloga suprotstavljaju se ulomci bestežinskog stanja, onog ponovnog svijeta snova i nada koji se izmiču spremanju u kutije.“ Motiv ruke i ispreplitanja tijela dodatno naglašenih širokom i ekspresivnom paletom boja prisutan je kroz cijelu izložbu no neograničenost konturom, odnosno granicama tijela likova naglašavajući njihovu nesputanost otvara novi prostor u djelima Lene Kramarić, prema riječima kustosice: „Buntovnički prelazeći preko kontura prikazanih likova, kolorit u radovima Lene Kramarić predstavlja drugu stranu medalje, prostor neograničene slobode i mašte koja se ne podvrgava zadanim obrisima, već stvara vlastiti pejzaž ispresijecan instinktima, dubokim emocijama i natruhama ženske intuicije.  Upravo ovaj lirični kolorizam ukazuje na fragilnost oblika i zadanih smjerova života koji u Leninim radovima lako isparavaju u ponovno bestežinsko stanje. Kao opreku laganim kvaziakvarelnim namazima bojama, postavljaju se brojni uzorci koje autorica aplicira u svojim djelima uspješno izbjegavajući njihovu puku dekorativnu narav. Uzorci koji podsjećaju na tapete starinskih kuća naših predaka u ulje na platno unose jednu sugestivnu intimu interijera u kojima se odvijaju priče koje skrivamo izvan granica našeg privatnog teritorija. Uzorci preuzimaju obrazac ponašanja boja ne mareći za granice ocrtanih likova zanemarujući njihovu sugestivnost i uvjetovanost. Udarac je to logici zadatosti, determiniranosti, statičnosti i proglašavanje prostora slobode, slojevitosti, hibridnosti i potajne žudnje za neodređenošću.“

Lena Kramarić rođena je 1982. godine u Zagrebu.  Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Grafički odsjek) u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (Nastavnički odsjek, smjer slikarstvo) koju završava 2008. godine te nastavlja obrazovanje na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva. 2020. godine završava dvogodišnju edukaciju za praktičare ekspresivne art terapije. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, te voditeljica umjetničke organizacije Genijator.

Izložba „Hvala“ ostaje otvorena do 31. svibnja 2021.

Za pomoć u realizaciji izložbe zaslužni su tiskara Fotostar, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Jadranski luksuzni hoteli. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here