U Kinu Sloboda u nedjelju, 17. listopada, održana je dodjela nagrada najboljim filmovima, čime je i završen jubilarni, deseti po redu Dubrovnik Film festival. Uz tročlani ocjenjivački žiri, glumicu Jelenu Perčin, redatelja i ilustratora Milana Trenca i filmskog djelatnika te voditelja filmskog festivala u Turskoj, Ahmeta Boyacioglua, koji su odlučili o najboljima u devet kategorija, za onu desetu, nagradu publike, odluku su donijeli svi oni koji su proteklog tjedna svoj glas dali putem festivalskih web platformi te gledatelji natjecateljskih projekcija uživo u dvorani. Svečanost zatvaranja Festivala i dodjelu nagrada, koja se osim u Kinu Slobodi mogla pogledati i putem YouTube kanala, vodio je filmski kritičar Boško Picula, vjerni prijatelj Festivala svih proteklih deset godina. Za natjecateljski program bila su izabrana 52 filma. Nagrade su dodijeljene u deset kategorija, a mogli su se pogledati filmovi mladih kreativaca iz petnaest zemalja s tri kontinenta. Posebno priznanje, tijekom ceremonije zatvaranja, dodijeljeno je idejnom začetniku DUFF-a, profesoru Jozu Serdareviću.

Ocjenjivački žiri Grand Prix dodijelili su filmu „Camina conmigo” (Hodaj uz mene). Riječ je o skupnom radu nastalom u produkciji škole „C.E.I.P. Serreria” iz španjolske Valencije. Film nas u samo 3 minute i 39 sekundi podsjeća na stalnu prisutnost rodnih predrasuda i uči borbi protiv rodne neravnopravnosti – obrazloženje je ocjenjivačkog žirija.

Glasovi publike ovogodišnjeg festivala otišli su animiranom filmu „ Za Litnjega Mroka” , autorice Ivane Šerić.

Dobitnici nagrada ocjenjivačkog žirija u ostalim kategorijama su:

Animirani film

Kategorija do 16 godina: „Estendal” ( Sušilo), ANILUPA, Portugal     

Kategorija od 16 do 20 godina:  „Na koncu„ FKVK Zaprešić, Hrvatska      

Dokumentarni film

Kategorija do 16 godina: „Dans les coulisses du 11 novembre 1940.„ ( Iza kulisa 11. studenog 1940.), College Solveig Anspach, Francuska

Kategorija od 16 do 20 godina: „Kaić”, Udruga Blank, Hrvatska

Igrani film

Kategorija do 15 godina: „Nepoznati”, autorice Tene Fider, Pakrac, Hrvatska

Kategorija od 16 do 20 godina: „Koku” (Miris), turskog autora Sezgin Yuzay

Otvorena kategorija
Hey Lady! U Going Dancing at Paramount?” ( Hej curo, ideš na ples?) kineskog autora YiYang Sun.

Tematska kategorija – Različitost

„Square „ ( Kocka ), slovenskog autora Klemena Kekeca

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here