Završna konferencija projekta “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve” održana je danas u studentskom domu u Dubrovniku. Projekt je to u čijem je fokusu održivo korištenje prirodne baštine, stvaranje novih sadržaja i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, dok su partneri Razvojna regionalna agencija DUNEA, Grad Metković, Grad Ploče i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Suradnici na projektu su: Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Ploče, Grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica. 

Više o samom projektu rekao je njegov voditelj Miho Baće, inače pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravnih i komunalnih poslova. Baće je objasnio da je projekt obuhvatio devet  infrastrukturnih zahvata. Između ostalog oni se odnose na uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma, rekonstrukciju škole u  Baćini u Gradu Ploče, kao i uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću. Osim ovih projekata treba izdvojiti izradu akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, ali i da su definirane mjere za praćenje posjetitelja što uključuje i postavljene brojače posjetitelja, a kreirana je i provedena 21 nova edukativna radionica.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je Dubrovačko – neretvanska županija najuspješnija u korištenju EU fondova u Hrvatskoj. “Kad se govori o fondovima, obično mi mislimo na ono što je u fokusu javnosti. To su Pelješki most, studentski dom, Zračna luka Dubrovnik, dnevna bolnica. Ali se ispušta iz vida i da radimo ovakve projekte. Neretva je bogatstvo prirodne baštine i ovaj projekt promovira tu baštinu, doprinosi zaštiti i približava je sugrađanima i turistima”, rekao je Dobroslavić.

Nazočnima su se obratile i ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić i ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić. Miljas Đuračić je rekla da je uz projekt uspostavljen i protupožarni sustav što se osjeti i na proračunu jer se više ne izdvajaju kao ranije novčana sredstva za gašenje požara. Milić je podsjetila kako je priprema projekta počela već 2015. godine, dok je projekt počeo 2017. godine, dodajući kako su u projektu sudjelovale i turističke zajednice jer postoje preduvjeti i za razvoj turizma u dolini Neretve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here