Profesorica Centra za jezike Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Lucijana Leoni nova je počasna konzulica Francuske Republike u Dubrovniku. Konzulica je predstavljena prigodom posjeta francuskog veleposlanika Nj. E. Gaëla Veyssièrea županu Nikoli Dobroslaviću i gradonačelniku Matu Frankoviću.

Veleposlanik Veyssière je prilikom prijema kod župana Dobroslavića istaknuo kako je za Francusku izuzetno važno imati počasnog konzula upravo u Dubrovniku, jer iako ovdje živi mali broj francuskih državljana, izuzetno je velik broj turista iz Francuske koji posjećuju Grad, ali i cijelu županiju. Župan je bio suglasan i dodao kako je francusko tržište jedno od emitivnih tržišta ovog područja te županiju posjećuje velik broj francuskih državljana. Počasna konzulica Leoni zahvalila je na prijemu i iskazala spremnost na suradnju sa županijom kada god će to biti potrebno, ali i naglasila kako je njezin primarni zadatak u ovom trenutku biti na raspolaganju svim turistima iz Francuske kojima će to biti potrebno. 

I gradonačelnik Franković uputio je čestitku počasnoj konzulici Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Lucijani Leoni izrazivši uvjerenje da će njeno imenovanje pomoći dodatno unaprijediti suradnju koju Dubrovnik njeguje s državom Francuskom. U razgovoru s veleposlanikom Veyssièreom bilo je govora o uspješnoj i aktivnoj suradnji koju već čitavo desetljeće razvijaju gradovi prijatelji Dubrovnik i Rueil-Malmaison, a ‘Festival strategije i turizma’ samo je jedan od takvih primjera. Brojne su prilike i za realizaciju projekta na području kulture i gastronomije, kao što je bilo gostovanje slavnog francuskog slastičara Gillesa Bajollea na Good Food festivalu 2019. godine. Dotaknuli su se i odličja Časnika reda umjetnosti i književnosti koje je upravo francuski veleposlanik nedavno uručio Terezi Kesoviji zbog njenih umjetničkih uspjeha na tom tržištu, ali i zasluga na promicanju suradnje i povezanosti među dvjema državama, dok je gradonačelnik istaknuo i ulogu gospodina Bruna Carneza, člana specijalne promatračke misije UNESCO-a koja je u Dubrovniku boravila u studenom i prosincu 1991. godine, u vrijeme najvećih napada u Domovinskom ratu te ponovno u siječnju 1992. godine. Izvještaji UNESCO-ve misije s evidencijom štete na području zaštićene povijesne jezgre umnogome su pomogli poslijeratnoj obnovi Dubrovnika te kasnije doveli i do osuđujućih presuda prema generalima JNA, prvih takvih u povijesti za uništavanje spomeničke baštine.

Izvor fotografije: Dubrovačko – neretvanska županija

Predhodni članakJAVNI POZIV za podnošenje prijava za posao popisivača i kontrolora Popisa stanovništva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here