Prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević i prorektorica za studije i studente izv. prof. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica primile su u posjet veleposlanika  Republike Armenije Nj. E. Ashota Hovakimiana u Rektoratu Sveučilišta u Dubrovniku. Bila je to prilika za dogovore oko suradnje u području visokog obrazovanja i znanosti između dviju zemalja.

Prorektorice Pećarević i Žaja Vrbica veleposlanika su upoznale s ustrojstvom dubrovačkog sveučilišta, brojnim znanstvenim i nastavnim aktivnostima te međunarodnim projektima kao i viziji za razvoj u budućnosti. Internacionalizacija jedan je od ključnih ciljeva po čijem ostvarenju Sveučilište u Dubrovniku u Lijepoj našoj prednjači. Prorektorice su veleposlanika informirale i o Erasmus + projektu u kojem će sudjelovati Odjel za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, a koji će među ostalim partnerima uključivati i Armensko nacionalno agronomsko sveučilište.

Nj. E. gospodin Hovakimian u Dubrovniku boravi povodom proslave jubilarne Feste svetoga Vlaha koja je u znaku 1050. obljetnice zaštite svetog Vlaha. Poveznica Dubrovnika i Armenije ponajprije je činjenica da je Sveti Vlaho rodom iz Sebaste, gradića u Maloj Armeniji, sadašnjem upravnom središtu turske provincije Sivas. U Dominikanskom samostanu nalazi se armenski spomenik koji je postavljen kao simbol povezanosti Dubrovnika i Armenije – kameni križ, hačkar, koji je djelo armenskog umjetnika Artaka Hambardzumyana, te predstavlja simbol zemlje u kojoj je živio sv. Vlaho. U sklopu programa ovogodišnje Feste sutra (u subotu) će biti održano predstavljanje knjige dr. sc. Miljenka Domijana „Armenia Sacra – hodočašće sakralnoj arhitekturi“ s početkom u 19:30 sati u dvorani Ivana Pavla II.

Veleposlanik Armenije Ashot Hovakimian doktorirao je na Institutu za slavenske i balkanske studije na Akademiji znanosti u Moskvi. Četiri godine bavio se znanstvenim radom, a potom se 1992. pridružio armenskom Ministarstvu vanjskih poslova. Obnašao je različite dužnosti u armenskim veleposlanstvima u Grčkoj, Poljskoj, Litvi, Latviji, Estoniji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj tijekom gotovo trideset godina svoje diplomatske karijere. Bio je i stalni predstavnik Republike Armenije pri OESS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču te zamjenik ministra vanjskih poslova svoje domovine. Od 2019. godine armenski je veleposlanik za Češku, Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru i Hrvatsku sa sjedištem u Pragu.

Predhodni članakNatječaj za upis na poslijediplomski sveučilišni interdisciplinarni studij Molekularne bioznanosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here